29.6.2009

Sørreisa ja pyörä on rikki

Vika ei ole ketjuissa. Lähin majoitus sijaitsee 5 km päässä, hakivat autolla. Upea paikka, nukun museossa. :)

Pietarsaari 30.7.2009

14. päivä, Harstad-Finnsnes (Hurtigbåt)-Sörreisa
20 km/683 km

Aamulla aikainen herätys, ensimmäinen bussi päätien risteyksestä lähti keskustaan 8:00, pyörän sai hyvin parkeerattua lähiöbussin inva-paikalle. Hurtigbåten starttasi Finnsnesiin 10:00 joten kovin paljon ei ollut aikaa kierrellä tuossa mäkisessä kaupungissa aamullakaan.

Tällä kertaa osasin sanella Hurtigbåtin nauhuriin tarvittavat tiedot ja istuin laivan sisätiloissa. Laivalippu peritään matkan aikana, vähän niin kuin junassa, onko Harstadista tulleita...!

Finnsnesiin saavuimme noin 11:30, satamassa näkyi olevan Hurtigruten Lofoten myös parkissa, ollaan nähty aikaisemminkin! Ensimmäisenä pörhälsin tuttuun turisti-infoon jossa kerrottiin että Målselviin tulee polkea tietä 87 Bardufossiin, nähdäkseen Målselfossen kosken kuohut.

Finnsnesista lähdin polkemaan 12:30. Tarkoitus oli kiertää pohjoisen kautta, tietä 855, mutta vahingossa eksyin takaisin Sörreisan tielle 86, so what, kumpaa tietä nyt sitten mennään. Noin kymmenen kilometrin jälkeen ketjut ponnahti pois paikoiltaan yllättäen ja sama toistui muutaman kilometrin jälkeen uudelleen! Huolestuttavaa! Onneksi eksyin Sörreisan tielle ja pystyin laskettelemaan ilman ketjuja alas kaupunkiin.

Pyöräliikkeessä totesivat että ketjuissa ei näytä olevan mitään vikaa mutta siirsivät takaratasta kuitenkin, tämän jälkeen pyörällä ei päässyt metriäkään. Kehottivat menemään Bardufossiin jossa on ainakin kaksi pyöräliikettä. Viimeinen bussi Bardufossiin oli jo lähtenyt joten täytyi jäädä yöksi Sörreisaan. Kaupungissa ei ole leirintäaluetta, motellia eikä hotellia!

Paikallisen ruokamarketin asiakas osasi neuvoa että 5 km päässä sijaitsee maatila jossa on muutama mökki ja mahdollista telttailla, hän etsi puhelinnumeronkin luettelosta ja kertoi että saattavat ehkä hakea autolla. Soitin tuolle tilalle ja kerroin tilanteeni, sieltä oltiin heti valmiina noutamaan autolla ja kahteen kertaan, ensin tavarat ja sitten kuskin pyörineen.

Iäkäs pariskunta omisti perinnetilan ja heidän tytär kävi noutamassa autolla. Isäntä oli vastassa ja heti ensimmäiseksi halusi tarjota Römmegrytaa jota heillä sattumoisin oli vielä kattilassa lämpimänä. Römmegryta on perinteinen puuro jota tarjoillaan norjalaisissa perhejuhlissa, valmistetaan poikineen maidosta, päälle silotetaan kanelia ja sokeria, oli erikoisen makuista. Isäntä esitteli myös suomenkieliset kunniakirjat ja mitalit, hän on Lapin sodan veteraani.

Telttamajoituksen sijaan sain pedin museon sohvalta, kangaspuiden keskeltä. Pihapiirin kolmessa vuokramökissä asusti iäkkäitä saksalaisturisteja ja oli paikalla myös yksi asuntoautokin. Huoltotilat, suihkut ja keittiö, olivat todella siistit ja viihtyisät.

Upea ilta ja ketjurikko ei harmittanut nyt ollenkaan.

Päivän kuvakooste

Bussikyyti Harstadissa 26,00 NOK
Hurtigbåt Harstad-Finnsnes 307,00 NOK
Majoitus 60,00 + 100,00 NOK

Ketjut on venyny ja paukkunu...

Toisen kerran pois paikoiltaan 10 km matkalla. Muutama kilometri kaupunkiin vielä, toivottavasti siellä on korjaamo...

Pikalaiva Hurtigbåt Finnsnessiin

Harstadin camping oli sitten niin kaukana kaupungista että piti ottaa bussi ehtiäkseen laivaan.