23.6.2009

Å i Lofoten - Storfjord

.
8. päivä Å-Nusfjord-Ballstad-Storfjord 18/408 km

Eilinen iltarusko oli kaikonnut ja tilalle saapunut synkkä sadepilvi.Erittäin hyvin nukutun yön jälkeen heräsin aikaisin ehtiäkseni pakata ja kierrellä Å:ssa ennen bussin lähtöä klo 9:00. Kahvit ja aamiaisen ajattelin nauttia kylillä, mutta eipä tuohon aikaan aamusta vielä mikään paikka ole auk,i joten kahvihammasta pakottaen odottelin bussiin pääsyä.Yleinen mielipide on että Å on Lofoottien must-nähtävyys! Puolessa tunnissa olin kiertänyt tuon nähtävyyden ilman mitään erityistä åå-elämystä. Kylttejä ja nuolia osoitti sinne ja tänne ja joka suunnalla oli jokin museo tai nähtävyys... Paikat oli viimeisen päälle sliipattuja ja oli vaikea uskoa että kyseessä olisi jotakin todella vanhaa ja historiallista. Bussilastillinen turisteja saapui paikalle seuraten tunnolisena oppaan ohjausta. No, onpa se nyt sitten nähty. Parasta Å:ssa oli wildcamp upealla paikalla!Ostin bussilipun tarkoituksena jäädä pois Nusfjordin risteyksessä, bussi kun jatkoi matkaa suoraan Leknesiin. Tuosta risteyksestä on matkaa Nusfjordiin 8 km ja se saattaisi olla mielenkiintoinen etappi. Vesisateessa saavuimme risteykseen ja vastassa odotti toinen bussi joka oli menossa Nusfjordiin. Ulkona bussikuski alkoi raijata pyörääni ja laukkujani tuohon toiseen bussiin ja minä juoksin perässä että, Ei ei! Selitin että aikomus on polkea Nusfjordiin johon kuski vastasi että hän otti maksun koko matkasta, sitä on nyt mentävä bussilla perille asti!Etappi todellakin oli upea ja erikoinen, harmitti katsella maisemia bussin ikkunasta. Nusfjord on Unescon maailmanperintökohde ja turistirysä kuten Å. Sliipattuja museoita ja kylttejä ohjaamassa turisteja sinne ja tänne. Kymmeniä bussilasteja turisteja. Kylän ainut ravintola ei tarjonnut lounasta koska heille oli ihan kohta tulossa bussilastillinen ranskalaisia lounaalle ja oli kova kiire. Ostin kahvin ja vohvelin sitten katukahvilasta.


Nusfjord

Tapasin tutun seurueen, norjalaisrouvat joihin törmäsin edellisenä päivänä, olivat yöpyneet Nusfjordissa kalastajamökissä, rorbuassa. Kertoivat että Ballstadin pyörävene oli tulossa ja lähtö Nusfjordista on 12:00, aikataulut tosiaankin olivat muuttuneet. Sopi oikein hyvin kuvioihin, nyt ei tarvinnut miettiä bussimatkaa Nappstraumenin alitukseen. Paikalle saapui vielä norjalaiskaverukset, heidätkin näin edellisenä iltana
polkevan Å:sta.Norjalaiskaverukset auttoivat pyörien nostamisessa veneeseen, laukkuja ei tarvinnut purkaa. Sade ja tuuli yltyi, laineet keikutti pientä venettä heittäen välillä vettä kannelle. Tunnin matkan jälkeen saavuimme Ballstadiin kylmissämme. Satamassa oli viihtyisä kahvila jonne myös venematka maksetaan, 250 kruunua. Oikea takkatuli lämmitti ja tarjolla oli hyviä lohivoileipiä, jälkiruuaksi sai itse paistaa oman vohvelinsa.


Ballstad

Matka jatkui kohti Leknesiä ja siitä edelleen kohti Storfjordia. Leknesissä tapasin norjalaisrouvat vielä kerran ja matkalla Storfjordiin tapasin norjalaiskaverukset. Storfjordin leirintäalueelle saavuin jo 18:00 ja mietin jatkaisinko matkaa, kerrankin olisin ajoissa paikalla ja saisin huilia niin päätin jäädä sinne. Sateinen päivä oli päätöksessä ja olo oli suihkun tarpeessa. Respa ei ollut paikalla joten pystytin teltan ja menisin suihkuun. Yleensä suihkujen lämmin vesi toimii 10 kruunun kolikoilla mutta Storfjordissa ne toimiikin poleteilla joita voi ostaa vain respasta! Päivystävässä puhelimessa oli vain vastaaja päällä. Valmistin iltapalan ja soittelin uudestaan tuohon puhelimeen, vasta klo 20:00 siihen vastattiin ja kerrottiin että suihkun poletteja löytyy talon nurkalla olevassa postilaatikossa! Kiesus mikä paikka! Respa saapui paikalle 21:00 ja poistui 22:00!Joka tapauksessa mielenkiintoinen päivä, eikä sadekaan haitannut, johan tuota olin kaivannut! :)

Päivän kuvakooste

Bussikyyti Å-Nusfjord  88,00 NOK
Pyörävene Nusfjord-Ballstad 250,00 NOK
Majoitus 80,00 NOK

2 kommenttia:

  1. Reissu on sujunut ilmeisesti hyvin ja kuvia on tullut varmasti otettua paljon!!!!!!! Terkuin AL

    VastaaPoista
  2. Tahan asti sujunut hyvin!
    Pyrin lyhentamaan kokonaismatkaa jonkin verran ja olen saanut nipistettya pari paivaa aikataulusta.

    Eniten kuvia taisi kertya valilla Kilpisjarvi-Skibotn (yllatys) jos oikein muistelen, siella pyoran selasta piti nousta jatkuvasti eika polkemisesta tullut mitaan. ;)

    VastaaPoista