29.6.2009

Sørreisa ja pyörä on rikki

Vika ei ole ketjuissa. Lähin majoitus sijaitsee 5 km päässä, hakivat autolla. Upea paikka, nukun museossa. :)

Pietarsaari 30.7.2009

14. päivä, Harstad-Finnsnes (Hurtigbåt)-Sörreisa
20 km/683 km

Aamulla aikainen herätys, ensimmäinen bussi päätien risteyksestä lähti keskustaan 8:00, pyörän sai hyvin parkeerattua lähiöbussin inva-paikalle. Hurtigbåten starttasi Finnsnesiin 10:00 joten kovin paljon ei ollut aikaa kierrellä tuossa mäkisessä kaupungissa aamullakaan.

Tällä kertaa osasin sanella Hurtigbåtin nauhuriin tarvittavat tiedot ja istuin laivan sisätiloissa. Laivalippu peritään matkan aikana, vähän niin kuin junassa, onko Harstadista tulleita...!

Finnsnesiin saavuimme noin 11:30, satamassa näkyi olevan Hurtigruten Lofoten myös parkissa, ollaan nähty aikaisemminkin! Ensimmäisenä pörhälsin tuttuun turisti-infoon jossa kerrottiin että Målselviin tulee polkea tietä 87 Bardufossiin, nähdäkseen Målselfossen kosken kuohut.

Finnsnesista lähdin polkemaan 12:30. Tarkoitus oli kiertää pohjoisen kautta, tietä 855, mutta vahingossa eksyin takaisin Sörreisan tielle 86, so what, kumpaa tietä nyt sitten mennään. Noin kymmenen kilometrin jälkeen ketjut ponnahti pois paikoiltaan yllättäen ja sama toistui muutaman kilometrin jälkeen uudelleen! Huolestuttavaa! Onneksi eksyin Sörreisan tielle ja pystyin laskettelemaan ilman ketjuja alas kaupunkiin.

Pyöräliikkeessä totesivat että ketjuissa ei näytä olevan mitään vikaa mutta siirsivät takaratasta kuitenkin, tämän jälkeen pyörällä ei päässyt metriäkään. Kehottivat menemään Bardufossiin jossa on ainakin kaksi pyöräliikettä. Viimeinen bussi Bardufossiin oli jo lähtenyt joten täytyi jäädä yöksi Sörreisaan. Kaupungissa ei ole leirintäaluetta, motellia eikä hotellia!

Paikallisen ruokamarketin asiakas osasi neuvoa että 5 km päässä sijaitsee maatila jossa on muutama mökki ja mahdollista telttailla, hän etsi puhelinnumeronkin luettelosta ja kertoi että saattavat ehkä hakea autolla. Soitin tuolle tilalle ja kerroin tilanteeni, sieltä oltiin heti valmiina noutamaan autolla ja kahteen kertaan, ensin tavarat ja sitten kuskin pyörineen.

Iäkäs pariskunta omisti perinnetilan ja heidän tytär kävi noutamassa autolla. Isäntä oli vastassa ja heti ensimmäiseksi halusi tarjota Römmegrytaa jota heillä sattumoisin oli vielä kattilassa lämpimänä. Römmegryta on perinteinen puuro jota tarjoillaan norjalaisissa perhejuhlissa, valmistetaan poikineen maidosta, päälle silotetaan kanelia ja sokeria, oli erikoisen makuista. Isäntä esitteli myös suomenkieliset kunniakirjat ja mitalit, hän on Lapin sodan veteraani.

Telttamajoituksen sijaan sain pedin museon sohvalta, kangaspuiden keskeltä. Pihapiirin kolmessa vuokramökissä asusti iäkkäitä saksalaisturisteja ja oli paikalla myös yksi asuntoautokin. Huoltotilat, suihkut ja keittiö, olivat todella siistit ja viihtyisät.

Upea ilta ja ketjurikko ei harmittanut nyt ollenkaan.

Päivän kuvakooste

Bussikyyti Harstadissa 26,00 NOK
Hurtigbåt Harstad-Finnsnes 307,00 NOK
Majoitus 60,00 + 100,00 NOK

6 kommenttia:

 1. Näyttää oleva hieno paikka.Kyllä tommonen paikka vois viipyä päivä tai kaks.

  VastaaPoista
 2. Komean näköstä, varo vaan ettet pölyynny siellä museossa...

  VastaaPoista
 3. Nyt jo jouduit museo esineeksi, mitenkähän tämä reissu päättyy! Sirkku.

  VastaaPoista
 4. Oli ihana paikka, taytyy sanoa etta onni onnettomuudessa, retken paras.

  Illalla tarjottiin perinteista norjalaista Rømmegrotia, aamupalalla oli Tromsørullea ja Gudlrandsdalsostia jne.
  Ilman pyorarikkoa tuo elamys olisi jaanyt kokematta. :)

  Nyt tulin bussilla Bardufossiin ja kummassakaan pyoraliikkeessa ei voitu tehda mitaan. Nyt lahden taksilla 17 km paahan, jossa on kuulemma kunnon pyorakorjaaja. Saas nahda miten kay...

  Anja

  VastaaPoista
 5. Onneksi tekniikka valitsi hajoamispaikkansa kerrankin kunnon perustein...:)
  Mikäs siinä kulkupelissä oikeastaan meni särki?
  Kuulostaa aika vakavalta jos kaksi pyöräliikettä pyörittelee päätään...

  VastaaPoista
 6. Ala muuta sano! :) Vaikuttaa silta etta Monarkilla on ihan omat suunnitelmat matkan suhteen...:)

  Loppujen lopuksi vika oli ketjuissa, olivat venyneet ilmeisesti leveyssuunnassa...? Ainakin korjaaja esitteli kuin laakerit lonksui sivusuuntaan.

  Tuosta paratiisista viela sen verran etta telttapaikasta velotetaan 60 kruunua, kun se muualla heikkotasoisissa paikoissa maksaa 100-150 kruunua! Aamupalan vanhapariskunta halusi tarjota, maksoin kuitenkin 100 kruunua lisaa, pelkastaan jo siita etta heidan tytar kavi noutamassa kaupungista ja kahteen kertaan, ensin tavarat ja sitten meikalaisen pyorineen.
  Kylla tassa monenmoisia ja eritasoisia majoituksia on nahnyt. :)

  Anja

  VastaaPoista