5.7.2010

Retkikooste Hammerfestista Havoysundiin

Kooste (päiviltä 7 ja 8) Hammerfest-Olderfjord-Havoysund
170 km/400 km

Valuuttakurssi 100 NOK = 12,50 €

Kuvakooste Hammerfest-Olderfjord
Kuvakooste Tie Havoysundiin

Torstaiaamuna varhainen lähtö. Hurtigbåt liikennöi säännöllisesti Altasta Hammerfestiin arkiaamuisin klo 7:00, matka kestää noin 1,5 tuntia ja maksaa vajaat 200 nokkia.

"Där ingen skulle tro att någon kunde bo" -rakennuksia näkyi matkalla. En sitten tiedä jos tuolla joku vielä oikeasti asusti...

Hammerfesti ei nyt ollut mikään kummosempi kaupunki, kuitenkin viihtyisämpi kuin Alta. Niin, Altan keskusta oli aika toivoton näky, onneksi vietin lepopäivän Övre Altassa.
Liikennevaloja ei ollut. Autoilijat todellakin pysähtyivät antaen tietä, jos satuin suojatien kohdalla seisahtamaan miettien menosuuntaa. Vastakohteliaisuudesta ylitin suojateitä useamman kerran.
Betonikouruista vuoristorataa.Tästä ei voikaan hypätä penkan puolelle, mikäli useampi rekka tulee vastaan tai ajaa perässä. Liikennettä oli kuitenkin siedettävästi, sikäli kun on kokenut liikenteen Tromssaan.
Levähdyspaikalla Hammerfestin jälkeen sain repiä kaikki geelilaastarit nilkan ympäriltä, pahensivat vain kipua, outoa.

Noin 15:00 saavuin Kvalsundiin olettaen että pääsen valmiiseen ruokapöytään tai vähintään nakkikioskille. Se oletus jäi kylläkin haaveeksi. Coop-marketissa heikotti jo sen verran että oli otettava tukea hyllynreunasta. Haaveeksi jäi myös oletus että marketissa olisi ollut ns. lounastiskiä kuten muissa marketeissa oli. Marketin pihalla sitten kokosin Trangian ja kokkasin nopsaan pikapasta-aterian. Jälkkärikaakaon ehdin kaataa mukiin kun pihaan pyyhälsi voimakas tuulenpuuska. Astiat ja kypärä lensi kohti viereistä jokea, onneksi pysähtyivät sentään joenreunustan kivikkoon. Sieltä sitten varovasti kävin noutamassa tavaroita kerrallaan.


Skaidiin saavuin illalla 18:00 ja nilkkavaiva/hiertymä oli niin ikävä että olisin ottanut bussin jatkaakseni Olderfjordiin. Viimeinen bussivuoro Skaidista oli kuitenkin mennyt jo aikaa sitten. Leikkelin vaihtosukista kärjet pois ja teippasin varret nilkan ympärille, helpotti jonkun verran. Skaidista matkaa Olderfjordiin on 24 km, mutta edessä oli jonkin asteen nousu ylängölle. Ilta oli kuitenkin lämmin ja tyyni. Nousu Hatterille oli hieno, niin meno- kuin tulosuuntaan. Olisi kyllä harmittanut mikäli olisin jättänyt polkematta.Hatterilta saikin sitten lasketella Olderfjordiin Porsanginvuonolle. Liikennemerkkien perusteella Olderfjordissa on useita leirintäalueita mutta ainoastaan Russenes Camping oli auki. Henkilökunta on Suomesta, niin vastaanotossa kuin viereisessä kahvilassa. Teltta-alue (pikkuinen pläntti) sijaitsee hotellin takapihalla. Huoltotilat välttävät. Kronstadissa tapaamani saksalaispariskunta oli jo paikalla ja sikeässä unessa.

Perjantaiaamuna heräsin aikaisin samalla kun saksalaispariskunta jo pakkasi tavaroitaan. Kaksikko oli torstaina polkenut läpi Sennalandetin. Alku oli ollut raskasta nousua noin 30 km ylängölle. Heillä oli kuitenkin ollut myötätuuli matkassa joten etappi ei ollut niin vaikea kuin mitä olivat odottaneet. He olivat myös kokeneet hienon hetken Sennalandetilla kun olivat tavanneet useita pyöräilijöitä. Taukopaikalla heitä oli ollut yhteensä kahdeksan pyörämatkailijaa eri puolilta Eurooppaa, sitä ennen olin ensimmäinen pyöräilijä jonka olivat tavanneet.

Valmistin tuhdin aamupalan ja tein voileipiä matkaevääksi, termokseen kuumaa vettä. Kahvilasta kävin vielä ostamassa jogurttia evääksi. Matkaan lähdin jo klo 9:00 mikä on kyllä meikäläiseltä saavutus! Edessä oli retken pisin päiväetappi ja Havoysundiin oli illaksi ehdittävä mikäli aikoisin nousta lauantaiaamuna laivaan. Alku vaikutti lupaavalta, alamäkivoittoista suoraa aina Jäämeren rantaan asti. Kokelvin risteyksessä olin jo 11:30 ja matkaa Havoysundiin oli vielä vaivaiset 66 km. Mielessäni ajattelin että olen perillä hyvissä ajoin, ehkä klo 18 mutta viimeistään 21:00...


RV 889 on saanut virallisen nimityksen kansalliseksi turistitieksi tänä vuonna. Todella erikoinen tie onkin. Upeasti mutkitellen Jäämeren ja jylhien kallioiden välissä. Sisämaahan koukaten maisema vaihtaa täysin muotoaan. Autoliikennettä ei ollut juuri lainkaan joten täydellinen unelma pyöräretkeilyn kannalta.  
Yllätysten tie todellakin. Aurinkoisena päivänä suorastaan vihellen nautiskelin ihanasta maisemasta onnellisen tietämättömänä mitä loppukilometrit tuopi tullessaan. Loppukilometrit toivat tullessaan kolmen eri vuoriston ylitystä, laskeutuen välillä takaisin merenpintaan... Maisemat oli kuitenkin upeat ja sää aurinkoinen.
Haaveeksi jäi ajatus siitä, että olisin ollut perillä viimeistään 21:00, Havoysundiin saavuin 24:00 ja takana oli 15 tunnin etappi. Vielä oli edessä leiripaikan löytäminen. Kaupunki vaikutti viihtyisältä, varsinkin kun keskustassa soi elävä musiikki, jotkin festarit oli menossa. Leirintäaluetta ei ole, mutta keskustasta löytyy B&B-majoitus ja pyöräilijät toivotetaan tervetulleiksi. Yöllä 01:00 aikaan en kuitenkaan soittanut majapaikkaan.
Iloiselta festariseurueelta sain neuvon missä Hurtigrutenin lähtölaituri sijaitsee. Telttapaikan löysin läheltä satamaa, omakotialueen lähettyviltä ja tuulivoimalan suojasta.