27.6.2009

Lauantai-illan viimeinen lauttavuoro

Nippa nappa kerkesin. On myös reissun viides ja viimeinen autolautta...

Pietarsaari 2.8.2009

12. päivä, Stokmarknes-Sortland-Revsnes 62 km/600 km

Aamulla noin 7:30 herätys ja aamiaisen jälkeen olin lähtövalmiina 9:30.

Päivän suunnitelma oli se että ottaisin bussin Sortlandiin ja kirisin taas aikataulua pikkasen, tarkoitus olisi päästä iltaan mennessä Harstadiin. Tosin sunnuntaina pääsisin jatkamaan matkaa Harstadista vasta 16:00, Hurtigbåt-aikataulun mukaan, joten kirimisestä ei sinällään olisi mitään hyötyä, mutta jäisipä enemmän aikaa kierrellä kaupungissa.

Turisti-infossa katsottiin bussiaikataulu ja siellä kerrottiin myös mistä bussi lähtee, virallista bussiasemaa kun kaupungissa ei ole! Bussi lähtisi 11:30 aivan Hurtigruten-museon viereiseltä satama-alueelta jossa myös Hurtigruten aluksetkin pysähtyy risteilyn aikana. Aikaa oli pistäytyä Hurtigruten museossa. Laivavanhus Finnmarken toimi museona ja aamukymmeneltä ei muita vieraita museossa ollut. Olo oli aavemainen kävellessä natisevan laivan autioilla käytävillä, salongeissa aisti menneen ajan havinaa.

Yhdentoista jälkeen parkkeerasin sitten tuolle oudolle alueelle josta bussin pitäisi lähteä, paikalliselta aamulenkkeilijältä varmistin vielä että oikeassa paikassa ollaan. Kello läheni 11:30, sitten 11:35, sitten 11:40 jne... Kunnes huomasin rakennuksen peilaavaan ikkunaan kiinnitetyn huomaamattoman kyltin, bussien lähtöpaikka on siirretty kesäkuun alusta toiseen paikkaan! Aivan turhaa odottelua, jos olisin lähtenyt suoraan polkemaan olisin jo Sortlandissa!

Joten matkaan pääsin 12:00 jälkeen ja Sortlandiin saavuin 14:30. Enää ei harmittanut, maisemat oli upeat ja tie helposti rullaavaa, keli mitä mainioin myötätuulessa ja auringon paisteessa. Sortlandissa sorruin kauppakeskukseen ja siellä vierähti aikaa taas, päivän aterian ostin valmistiskiltä ja nautiskelin sen torilla. Matkaa jatkoin vasta 16:00.

Sigerfjordin kautta voi kiertää pitkän tunnelin (yli 3 km?) joka on tiellä E10, samalla saa nauttia vuonomaisemista ja rauhallisesta liikenteestä. Sortlandin sillan jälkeen tapasin kaksi belgialaista naista jotka kylläkin olivat polkeneet läpi tunnelin ja ongelmitta. Naiset olivat tulossa Harstadista mutta pääkohde heillä on ollut Nordkapp, matkaan he olivat lähteneet jo huhtikuussa Belgiasta ja nyt matka jatkuisi vielä Bodosta lentäen Islantiin ja tarkoituksena pyörähtää Islannin ympäri!

Sigerfjordista (13 km) oli paluu takaisin E10-tielle palan matkaa, ennen käännöstä Flesnesin 83 tielle. Ympärillä oli kaunista vehreää vuonomaisemaa ja liikenne rauhallista rykelmöittäin, vastaantulevasta ruuhkasta tiesi milloin lautta on saapunut Flesnesin satamaan. Loppunousujen jälkeen oli jyrkkä lasku alas Flesnesiin ja lauantai-illan viimein vuoro saapui satamaan. Lautalla sain myös vinkin kiertää seuraavan päivän etapin Harstadiin rantatietä pitkin, vältyn hurjalta vuoristonousulta.

Lautta saapui Revsnesiin ja muutaman kilometrin poljettuani löytyi hyvä leiripaikka, vaikka pyörää jouduinkin lykkäämään jonkin verran pitkin peltoa. Kaunis vuonomaisema ja vieressä solisi tunturipuro.

Päivän kuvakooste

Lauttamatka 20,00 NOK
Majoitus 0,00 NOK

Gullesfjorden

Matkalla Flesnesin lautalle. Jouduin sittenkin polkemaan Sortlandiin kun bussiasema oli yllättäen vaihtanut paikkaa, turhautui aamusta muutama tunti... :/