21.7.2010

Kooste Porsanger ja kotimatka

Kooste (päivä 14) Borselv-Lakselv-Stabbursdalen 60 km/680 km
(päivä 15) Trollholmsund 40 km/720 km
(päivä 16) kotimatka bussi Rovaniemelle ja juna Pohjanmaalle

Kuvakooste Porsanger

Valuuttakurssi 100 NOK = 12,50 €

Nyt olin saapunut takaisin Porsanginvuonolle ja se tuntui hyvälle. Borselv Bungalåven on pieni maatilamajoitus jonka pihamaalla on pari mökkiä ja saunarakennuksessa on saunan lisäksi suihku ja viereisessä takkahuoneessa muut huoltotilat. Kodikasta.

Vanha navettarakennus on kunnostettu majoitustiloille ja aamiaishuoneeksi.
Aamiaishuone/vastaanottotila on sisustettu viihtyisästi. Omistajapariskunta oli juuri keräämässä aamiaistarjoilua pois kun menin maksamaan yöpymistäni. Valmis aamiainen houkutti joten päätimpä syödä aamiaisen lisämaksua vastaan, kyselemättä hintaa. Illalla sovittu mökin hinta 250 kruunua nousi aamiaisen kanssa 370 kruunuun, joten aamiaiselle kertyi hintaa 120 kruunua! Toisaaltaan olin aikaisemmista II-luokan mökeistä maksanut 350 kruunua ilman aamiaista ja suihkua, joten aamiaisen hinnaksi voi laskea myös vain 20 kruunua...  Aamiainen oli hyvä ja mukava juttutuokio omistajapariskunnan kanssa oli antoisa.

Kauppareissun jälkeen oli suunta kohti Lakselviä. Matkaa vaivaiset 45 km ja kaiken lisäksi aika tasaista, norjalaisen mittapuun mukaan. Veden ja meren läheisyys oli kerrassaan nautinnollista poljettavaa. Taukopaikalla sain Trangialla keitellä pasta-aterian ilman että astioiden perässä joutui juosta.


Lakselvissa oli edessä päätöksen paikka siitä kuinka matka jatkuisi. Suunnitelmissa oli nousta Karasjoelle mutta Finnmarksviddan ylängöt ei oikein houkuttanut. Aikaisemmin olin jo päättänyt että Kautokeinoon en palaa ja matka päättyisi Karasjoelle tai Suomen puolella Karigasniemelle. Molemmat kanjonit (Sautso ja Sillfar) jäivät siis kokematta mutta viimeinen kohde, Trollholmsund, oli vielä mahdollista toteuttaa. Joten Lakselvistä suuntasin takaisin kohti pohjoista, Stabbursdaleniin noin 16 km.

Stabbursnesin leirintälue sijaitsee aivan Stabbursdalenin luonnonpuiston ja luontotuvan vieressä. Telttapaikka maksoi 100 kruunua sisältäen suihkun ja langattoman nettiyhteyden. Huoltotilat ok.


Perjantaina käynti Trollholmsundissa. Matkaa dolomiitti-peikoille on leirintäalueelta kohti pohjoista noin 20 km. Päätieltä on mäkinen ja tuulinen 5 km kylätie Trollholmsundiin. Lampaita valtoimenaan. Erikoinen paikka kieltämättä ja käymisen arvoinen.
Illalla olikin aika selvittää Eskelisen aikataulu. Eskelinen liikennöi päivittäin lähtien Nordkappista 01:00 ja poimien matkustajat tien varrelta, joten takaisin Lakselviin ei tarvinnut polkea.
Lauantaiaamuna alkoi kotimatka (bussi 100€) ja Rovaniemeltä juna (70 €).Bussissa matkusti myös ruotsalaisnainen jolla oli mennyt ketjut ristiin pyöräilijäystävänsä kanssa. He olivat polkeneet Turusta Rovaniemelle vimmattua vauhtia pitkin 8-tietä. Rannikkokaupungit oli jääneet näkemättä ja päiväetapit oli yli 100 km matkoja. Rovaniemellä naisen mitta oli tullut täyteen ja hän oli jatkanut bussilla matkaansa Nordkappiin kun ystävä oli jatkanut vimmattua polkemistaan. Hän vaikutti helpottuneelta kun sai vuolaasti purkaa pettymystään.

Kaikkinensa hieno reissu! Matka loppui suunniteltua aikaisemmin - joten pieni nälkä jäi... Lepopäivät oli tarpeen ja johtuisiko lepopäivistä se, että suurta jälkiväsymystä en ole tuntevinani. Vastatuulet, räntäsateet, nilkkakipu ja korkeat raskaat nousut on jääneet jonnekin kauas unholaan, jäljellä jäi vain hienot muistot. Nordkappiin voisin mennä toistekin! :)