18.6.2009

Svesby - Tromssa


3. päivä Svensby (Lyngen)-Tromssa 52/188 km

Wildcamp Svensby

Teltassa heräsin aamulla kuumuuteen 8:00, aurinko paahtoi telttaan. Telttanaapuri kuului vielä nukkuvan, kerkesin hyvin puikkelehtia lähipusikkoon.Aamun maisema oli käsittämättömän upea, aamuaurinko valaisi vastarannan alppimaisemat ja vuonon pohjukka oli peilityyni. Uskomatonta, voiko sään kanssa olla näin hyvä tuuri! Aamupalaa valmistaessani myös Omar heräili. Pakkaaminen alkoi ja keräsimme roskat yhteiseen pussiin jonka vein mukanani Svensbyn keräyspisteeseen. Vielä viimeiset kuvaukset upeasta leiripaikasta!

Autolautta Svensby - Breidvik 

Matkaan päästiin 10:00 ja Omarin matka jatkui kohti Nordkappia ja omani kohti Tromssaa. Tien päältä näin kun autolautta saapui Svensbyn satamaan, maisemat ympärillä ja varsinkin takana oli upeat! Pakko oli pysähtyä kuvaamaan taustan maisemaa ja sitten jo sainkin kuvata kun autolautta lähti Svensbyn satamasta. Noin tunnin odottelun jälkeen päästiin lautalle. Breivikeidetin satamaan saavuimme 11:30.

Breidvikeidet

Breivikeidet on upea etappi, maisemat on jostain muusta maailmasta kuin mitä edellisenä päivänä tuli nähtyä! Valkoläiskäiset massiiviset vuoret reunustavat tienvartta! Tie on vuoristorataa ja evästä kannattaa tankata jo satamassa ennen lähtöä. Norjassa olen tottunut siihen että upeita taukopaikkoja löytyy sopivin välein, tällä etapilla niitä ei ole. Helle painoi päälle ja vaatetusta piti keventää, tein sen erään omakotitalon pihalla melkein. Vaikutelmat tulevasta autoruuhkasta saa myös kokea etapilla, lautan saapumista satamaan ei voi olla huomioimatta. Maisemista voi nauttia noin tunnin välein...Yllättäen saavuin Fagernesin risteykseen 10 km aikaisemmin kuin mitä matkamittari näytti. Sama yllätys oli tapahtunut jo edellisillä etapeilla joten matkamittarin seuranta loppui siihen. Fagernesin risteyksestä on noin 24 km Tromssaan, ensimmäiset 10 km polkee vielä inhimillisesti osittain pyörätiellä ja osittain ajotiellä, sitten alkaa 10 km helvetti! Nousua nousun perään. Tiellä E8 ei ole pientareen häivääkään, vaikka Pohjolan Pariisiin ollaan matkalla! Autoja ja rekkoja puskee joka suunnasta ja ojan puolelle oli hypättävä jatkuvasti. Autoilijat ja rekat väistivät kyllä, mikäli siihen oli mahdollisuus. Aurinko paahtoi pilvettömältä taivaalta ja mietin että jossain keskieuroopan helteissä joku nauttii tästä, ei kiitos! Tuota hermoja raastavaa taivalta kesti yli 2 tuntia ja voimat oli loppu.

E8 Tromssaan

Breivikeidetissä vastaantulleelta saksalaispyöräilijältä sain vinkin siirtyä Tromssan esikaupunkialueen tielle heti ensimmäisestä risteyksestä. Risteys tuli vastaan mutta sinne olisi pitänyt nousta muutama metri, olin niin loppu että en jaksanut nousta enää metriäkään joten annoin olla ja jatkoin E8-tietä keskustaan, pahin oli jo tapahtunut... Ennen Tromssan siltaa on vastassa Tromssan (Pohjolan) katedraali, nappasin vain kuvan, en jaksanut poiketa sinnekään. Sillalla sama ruuhka vielä jatkui vaikka kaupungissa on laaja tunneliverkosto autoliikenteelle, kevyenliikenteen väylä oli kapea ja erotettu aidalla, siltaa reunusti rumat kalterit jotka estivät myös maisemien katselun.

Tromssa

Päästä pyörällä saavuin keskustaan ihmetellen mikä tässä kaupungissa voisi olla erikoista! Jos jotain oli, niin juuri nyt se ei kiinostanut pätkääkään. Suorastaan ahdisti ja halusin kaupungista pois ja mahdollisimman nopeaan. Satama-alue oli ruma ja sokkeloinen, etsin Hurtigbåtin lähtölaituria ja en löytänyt. Tuolla sekamelskassa jopa kansainväliset risteilijäalukset pysähtyy! Leirintäalueelle palatessa on vastassa sillan ylitys uudelleen, sillalta näin kun Hurtigbåt starttasi satamasta kohti Finnsnesiä, voi itku! Jos olisin osannut ajatella että torstaisin lähtee myös myöhäinen iltavuoro, tai löytänyt lähtölaiturin, olisin hypännyt kyytiin saman tien.

Tromssa Camping

Leirintäalue sijaitsee kilometrien päässä ja mietitytti aamun varhainen lähtö, edelleen harmitti, olisin päässyt pois jo tänään! Leirintäalue on ok, teltta-alue erottuu pienen joen taakse jonne vie kulkusilta, idyllinen paikka "pöpelikössä". Respassa on kaikki tarvittavat palvelut, internettiä myöten. Sain lähetettyä viestin tänne blogiin ja kirjoitettua mailin, muuta en sitten jaksanutkaan.

Puhelimessa sain purkaa pahimman ahdistuksen ja manata Tromssan, "Pohjolan Pariisin", maan kolkkaan. Helpotti suuresti, kiitos Sirpalle! Kaunis aamu ja päivä päättyi odotettua ikävämmin, mutta ei jäänyt sentään isona mörkönä kummittelemaan, pienenä kylläkin...

Päivän kuvakooste

Lauttamatka 29 NOK
Majoitus 150 NOK