21.6.2009

Sortland - Stamsund


6. päivä Sortland-Stamsund 10/328 km

Sortlandin campingin sijaitsee kilometrien raskaan nousun päässä keskustasta, ilman tarpeellisia palveluita, joten kaikki mahdollinen eväs kannattaa raijata paikalle mukaan, toistamiseen niitä ei jaksa kaupungista hakea.

Sortland Camping

Respa oli ihan Ok, siellä näytettiin kartta mistä Hurtigruten lähtee ja vasta tuolloin tuli ajatus että laivaan voi hypätä jo täältä! Lastuseinäiset suihkutilat ja muovituoliset keittiötilat. Telttayöpyjinä tapaamani tanskalaisnaiset kantoivat vesikassikaupalla kuumaa ja ilmaista vettä keittiöstä pyykkitupaan! Ilmankos useissa paikoissa saa lukea suuria kylttejä että Ei pyykin pesuun, pyykkitupa on olemassa! Luulisi nyt että kahdelta naiselta olisi irronnut muutama kruunu yhteiseen pyykkikoneeseen...

Hurtigruten Kong Harald

Aikataulusta olin etuajassa ja ei ollut tietoakaan mikä Hurtigruten tänään olisi matkassa, suorastaan kyynel tuli silmään kun satamaan töräytteli Kong Harald! Henkilökunnankin muistin viime kesältä vastaanotossa ja pyöräruumassa, en kysynyt josko muistavat minua. :)

Trollfjorden

Edessä oli 8 tunnin laivamatka kohti Lofootteja! Ensimmäisenä pysähdyimme Stokmarknesissa jossa oli mahdollisuus myös poiketa Hurtigruten-museoon. Matka jatkui kohti kapeaa Raftsundetia ja siellä teimme koukkauksen tuonne kuuluisaan Trollfjordeniin. Trollfjorden on noin kolmen kilometrin mittainen vuonon pätkä ja paikoitellen vain 100 metrin levyinen. Kansa kerääntyi laivakannelle ja kyynärpäätaktiikka oli sallittua... Hieman oli pettymys tuo vuono, liekö Kaivuono ja sen useat upeat vesiputoukset syynä. Trollfjordenissa vain toinen seinämä oli korkea ja jyrkkä, seinämällä solisi vain yksi vaivainen vesiputous, eikä tuo edes tuntunut niin kauhean kapealta.

Svolvaer

Raftsundetin jälkeen saavuimme Svolvaeriin, Lofoottien pääkaupunkiin. En pistäytynyt maissa kummassakaan kaupungissa kun ajattelin että polkiessa nuo molemmat tulee vielä vastaan. Olisi tietysti ollut järkevämpää tutustua kaupunkeihin jo laivalta käsin niin aikaa olisi jäänyt enemmän polkemiseen.

Svolvaer

Svolvaerin jälkeen matkasimme kohti määränpäätä, Stamsundia. Edessä aukeni tyypillinen Lofootti-maisema ja taivas oli dramaattinen! Laivakannella puhalsi kylmä tuuli ja välillä olin ainut "hullu"-turisti joka tarkeni ihastella maisemia kameravarustus kaulassa roikkuen ja pipo päässä! Stamsundin yllä leijui uhkaavan näköinen pilvirintama.

Lofootit


 Kuin ihme olisi tapahtunut ja satamaan saavuttuamme 22:00 tuli aurinko esiin. Maissa oli tyyntä ja todella lämmin. Matkaa Storfjordenin leirintäalueelle on 8 km ja sen polki mielellään.

Stamsund

Laivamatka ja saapuminen meriteitse itse Lofooteille oli hieno kokemus!

Päivän kuvakooste

Hurtigruten 8h 495,00 NOK (60,39 €)
Majoitus 80,00 NOK