17.6.2009

Skibotn - Svensby


2. päivä Skibotn-Svensby (Lyngen) 88 km/136 km

Aamulla 4:00 heräsin teltassa kylmyyteen ja vaatetusta piti lisätä pipoa myöten, sain kuitenkin unen päästä kiinni uudelleen, pariksi tunniksi.

Hereillä olin ennen seitsemää, joten lyhyeksi jäi ensimmäiset yöunet. Kylmästä aamusta huolimatta vaikutti siltä että tulossa on upea päivä! Kiertelin Olderelvin campingalueella ja yllätyin kuinka laaja alue se on. Satoja asuntoautopaikkoja joilla on omat pienet puumökit asuntoauton kyljessä! Aivan kuin jokin siirtolapuutarhakylä. Teltta-alue on heti huoltotilojen edustalla, vierailevien vaunumatkaajien keskellä. Yllättävän hiljaista ja rauhallista tuolla oli yöpyä, ajatellen alueen laajuutta.

Olderelv Camping, Skibotn

Aamulla vasta kävin suihkussa ja suihkutilatkin on huippukunnossa, kaakeloidut lattialämmityksineen. Keittiössä on useampi tiskauspiste ja teräksiset liedet, täysmassiiviset kalusteet ja kodikkaat ruutuverhot ikkunoissa. Viihtyisässä respassa on kahvila ja ruokailutila sekä internetti maksua vastaan, omalla kannettavalla sekin olisi ilmainen. Hyvä leirintäalue, suosittelen

Olderelv Camping, Skibotn

Kännykkälinja löytyi vasta aamulla ja sain lähetettyä ensimmäiset viestit tänne blogiin. Pakkaaminen oli valmis 9:30 mutta matkaan lähdin vasta 11:30, taisi netissä vierähtää hetken... Vielä en ollut varma kumpaa kautta poljen Lyngenille, vuonon eteläpäästä vai pohjoisen kautta, viimehetkellä päädyin alkuperäiseen suunnitelmaan eli pohjoiseen ja Olderdaleniin.

Lyngenin alppimaisemia

Skibotniin on muutama kilometri leirintäalueelta ja tien toisella puolella tuli vastaan pikkutie joka osoitti jonnekin leirikeskukseen, en tiedä mikä ohjasi, mutta vaisto sanoi että täytyy käydä tutkimassa! Leirikeskuksen vierestä lähtee kapea sorapolku vuonon rannalle, maisemasuojelualueelle. Lyngenin alppimaisemiin pääsee todellakin lähikosketukseen tuolla polulla. Muutaman kilometrin poikkeama kannatti.

E6 Skibotn

Viralliseen vauhtiin ja E6-tielle lähdettiin 12:30, ruuhka ei todellakaan ollut niin paha kuin pelkäsin. Maisemat häiritsi enemmän, jatkuvasti piti pysähtyä ihastelemaan. Pieniä taukopaikkoja löytyi sopivin välein ja jokaisessa täytyi nauttia oma lounas "ulkona" ja alppimaisemissa! Sää oli mainio ja myötätuulinen.

E6 Kåfjorden


Ensimmäinen tunneli tuli vastaan ja ahdisti, tunneli ei ole kierrettävä. Erään pyöräilijän videoklipeissä saa sen vaikutelman että tunneli on pimeä ja helvetillinen... Odottelin hetken ja autoliikennettä ei kuulunut takaa, sitten tunnelliin. Yllätys, tunneli on valoisa ja siellä hyvinkin voi parkeerata tien syrjään mikäli autokolonna yllättää! Helpotus, viime kesältä hankittu tunnelikammo on selätetty! Lukuun ottamatta merenalaisia...

Vesiputouksia Kaivuonolla

Tien jyrkillä kallioseinämillä solisee ja pauhaa kymmeniä, jollei satoja, tunturipuroja ja putouksia. Erään upean putouksen juurella oli muistokynttilöitä ja kukkia, putous on niin valtava että ei mahdu kuvaan. Herkästi tuon pauhaavan putouksen kohdalla ottaa askeleen taakse ajotielle, kuulematta läheisen mutkan takaa tulevaa autoa...

Tunnelin kiertotie ja tielle tippuneet kivimassat

Kaivuono on upea, tie mutkittelee vuoren ja vuonon vastarannan upeissa maisemissa. Matkalla on kaksi pitkää tunnelia ja molemmat on kierettäviä. Kiertoteillä vastaan tulee yllätyksiä, tippuneita kivilohkareita ja simpukankuoria! Kaivuonon pohjukassa on hieno ja siisti taukopaikka, ihanteellinen paikka viettää wildcampia. Kapean vuonon pohjukassa käännös tulee vastatuuleen, mikäli se on ollut myötäinen. Sadekin saapui yllätten. Vastarannalla vasta näkee Kaivuonon upeiden putouksien massiivisuuden!

Autolautta Olderdalen - Lyngseidet

Olderdalenin lauttasatamaan saavuin 20:00 ja lautta oli satamassa parkissa, matkaan päästiin puolen tunnin kuluttua. Kymmeniä valokuvia niin Lyngenin suuntaan kuin myös Olderdalenin ja Kaivuonon suuntaan. Perille Lyngseidetiin lautta saapui 21:00, oli jo aika myöhä. Hetken mietiskeltyäni lähdin polkemaan kohti Svensbyta, seuraavaan lauttasatamaan, siinä toivossa että matkan varrelta löytyy hyvä wilcamp-paikka.
Tien pinnasta päätellen Lyngseidenillä oli satanut ja rankasti. Suoraan sanottuna tässä vaiheessa iltaa alkoi alppimaisemien ihastelu ja katselu jo kypsyttää! Löytyisikö vielä telttapaikkaa jostain niin hyvä olisi. Yöttömän yön maassa voi todellakin polkea vaikka läpi yön! Svensby lähestyi ja hyvä telttapaikka. Samaan aikaan paikalle pörhälsi pyöräilijä joka oli juuri saapunut Svensbyn viimeiseltä autolautalta. Kummassakaan suunnassa ei ollut hyvää leiripaikkaa joten pystytimme yhteisen leirin hienolle pellolle lähellä Svensbyta.

Kjosen

Espanjalaistunisialainen Omar oli saapunut edellisenä yönä lentäen Tromssaan. Hän oli ensimmäisellä pitkällä pyöräretkellä ja kaikki varusteet oli juuri hankittu reissua varten. Teltan hän oli kasannut ensimmäisen kerran edellisenä yönä, nyt oli uuden spriikeittimen käyttöohje hukassa. Iltapalaksi keitin Blåbandin retkimuonapussillisen jotakin pataa, ei vain maistunut muona ja yli puolet jäi syömättä. Omar keitti riisiä, jälkiruuaksi hän laittoi teetä jota hänellä oli useita eri makuja, ei mitään pussiteetä. Olipa hän raahannut mukaansa myös espresso-kahvipannunkin.

Wildcamp Svensby

Yöttömän yön aurinko ihmetytti etelän miestä! Kuin myös se, että saa ja voi telttailla luonnon helmassa turvallisesti, tulematta ryöstetyksi. Kylmyys hiukan häiritsi, todellakin yöllä oli kylmä ja kaikki vaatetus mitä matkassa oli mukana sai pukea päälleen. Yöpuulle siirryimme noin 1:30, toinen pitkäksi venähtänyt ilta.

Durmålsfjellet

Upea päivä takana, hyvä että kiersin Olderdalenin kautta!

Kulut: lauttamaksu 38 NOK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti